Prezentare


Servicii


Detectoare de metale


Legislatie


Contact

 

   Din experienta noastra de peste 16 de ani in detectia de metale, cele mai importante pt succesul unei cautari sunt; un detector de metale profesional  (performanta in adancime si discriminare) adecvat caracteristicilor terenului si tintei, precum si informatii cat mai exacte despre obiectele cautate .

   Detectoarele de metale sunt dispozitive care detecteaza prezenta unui metal sau obiect cu continut metalic si sunt folosite intr-o mare diversitate de domenii cum ar fi:

    militar- pentru detectarea de mine, munitie sau localizarea unor lucrari sau obiecte   metalice ascunse, asanare munitie
   securitate- pentru a evita patrundera cu arme , munitie, alte obiecte metalice considerate periculoase in: cladiri guvernamentale, tribunale, scoli , aeroporturi, penitenciare, etc;
   arheologie- pt cercetarea preliminara sau protejarea unor situri ;
   hobby- pentru cei pasionati in detectarea de relicve, comori, bijuterii sau obiecte metalice de valoare ingropate sau pierdute;
   industrie- pt a localiza conducte, cabluri sau rezervoare, in industria  alimentara pentru evitarea patrunderii de obiecte metalice in alimente, in industria prelucratoare a lemnului pt protectia discurilor taietoare, la explorari subterane sau subacvatice etc.

  In continuare prezint in mod succint principiile de functionare, domeniile de utilizare , avantajele  si dezavantajele fiecarui sistem de detectie , recomandari de utilizare in functie de scopul pe care il urmariti, de natura si caracteristicile obiectului cautat.

   Din punct de vedere al principiului de functionare, detectoarele de metale se impart in cinci   categorii:

-         VLF (Very Low Frequency);
-         PI (Pulse Induction);
-         BFO (Beat Frequency Oscillator);
-        GPR (Ground Penetrating Radar)   ;
-         
 GPL ( Ground Penetrating Locator )

 VLF (Very Low Frequency)

   Aceste aparate se bazeaza pe o tehnica de cautare cu 2 bobine concentrice. Bobina exterioara (bobina de transmisie) are rolul de a genera un camp electromagnetic care in momentul in care detecteaza un obiect metalic il incarca iar acesta genereaza la randul sau un camp electromagnetic de intensitate slaba ce este detectat de bobina interioara (bobina de receptie)

         Avantajele unui detector de metal ce foloseste principiu VLF:

-   Detectie foarte buna a obiectelor de mici dimensiuni (monede, lantisoare, inele, chei, telefoane mobile,etc.);
-   Posibilitatea de a face o discriminare reala pe diverse tipuri de metale;
-   Consum redus de energie;
-   Pret de achizitie accesibil ( 250-1500 euro)

         Dezavantajele unui detector de metal ce foloseste principiuVLF:

-   Distanta de detectie mica (maxim 40cm pt o moneda si 80cm pt o cutie de bere);
-   Sunt influentate de mineralizarea solului;
-   Aparatele profesionale necesita un exercitiu mai indelungat pt a le putea  fi exploatate la maximum performantele;

   Principalii producatori sunt: Minelab, Fisher, Garrett, XP , White’s, Teknetics, Tesoro s.a.

  Aceasta categorie de detectoare de metale este recomandata pentru cautarea obiectelor aflate pana la adancimea de 1metru.

  O clasa aparte a VLF-urilor o reprezinta  Two-Box, cele mai cunoscute fiind: TF 900 produs de Discovery, Gemini III de la Fisher, TM 808 de la White’s si TOS-GTI2500 de la Garrett.

          Avantajele unui detector de metal TWO-BOX sunt ;

-   Adancimea mare de detectie ;
-   Pretul de achizitie ( 30-50% din pretul unui detector de metale PI professional);
-   Poate fi folosit si in terenurile cu denivelari, sau cu iarba inalta;
-   Nu detecteaza obiecte mai mici decat o cutie de bere;

           Dezavantajele unui detector de metal TWO-BOX sunt;

-   Functioneaza in modul allmetal ,nu face discriminarea intre metale;
-   Sunt influentate de mineralizarea solului;
-   
Instabilitate, necesita rabdare si mult exercitiu pana ajungi sa le cunosti si folosesti la maximum potentialul;

 PI (Pulse Induction)

   Aceste aparate se bazeaza pe o tehnica de cautare cu o bobina (single pulse technology) sau doua bobine concentrice (double pulse technology). Bobina de cautare genereaza un camp electromagnetic ce incarca obiectul metalic, acesta la randul sau generand propriul camp electromagnetic ce  este analizat in pauza dintre doua impulsuri de catre aparat.

         Avantajele unui detector de metale ce foloseste principiu PI:

-    Detectie foarte mare in adancime ;pana la 6m si chiar 8m (daca se modifica intensitatea pulsului , sursa de energie si se folosesc bobine de 2x2m sau 3x3m);
-    Imunitate la mineralizarea solului (acest tip de detector de metal nu este influentat de gradul de mineralizare);
-   Stabilitate in functionare;

        Dezavantajele unui detector de metale ce foloseste principiu PI:

-   Necesita o sursa de energie (acumulator) mai mare;
-   Nu poate face discriminare intre metale decat orientativ;
-   Nu detecteaza obiectele mici (inele, lantisoare ,monede, chei etc.);
-   Pretul de achizitie ridicat (in cazul unui aparat professional, echipat cu toate accesoriile necesare);

   Principalii producatori sunt firmele: Lorenz, Mikron, Minelab, Detech, Kts  s.a.

   Aceasta clasa de detectoare este recomandata pentru cautarea de obiecte de dimensiuni nu foarte mici ( bobina de1x1m nu detecteaza obiecte mai mici de 3x3cm) ingropate la adancimi mari.  Sunt cele mai indicate aparate de folosit de catre cautatorii de comori, asanare de munitie, localizarea de;tevi, conducte, cabluri, rezervoare, proiectile, munitie, vase metalice si diverse obiecte ingropate adanc.

     Acest tip de detector de metal ce foloseste principiul pulse induction are avantajul ca mineralizarea solului nu-i reduce capacitatea de detectie si are o mare putere de penetrare in adancime datorata frecventei impulsului . Relativ usor de utilizat si stabil in functionare , necesita exercitiu pt a atinge performantele reclamate de producator .

   In general performanta in adancime a aparatelor de tip VLF si PI cu o detectie foarte buna este egala cu de aproximativ 3 ori diametrul bobinei de detectie. Ca principala modalitate de a imbunatati performantele unui detector de metal in ceea ce priveste adancimea de detectie este folosirea unei bobine de dimensiuni mai mari. Principalul producator de bobine este firma Detech cu deja celebrele SEF , acestia producand bobine pt detectoare de metale produse de firmele: Minelab, Fisher, Garrett, White’s, XP ,MD  si Teknetics , bobine cu dimensiuni ce ajung pana la 18x15inci ( 45x38cm) care ofera un plus de adancime de pana la 25-40%  fata de bobina standard. Un alt avantaj ce il aduce folosirea acestor bobine este ca in acelasi interval de timp detectezi o suprafata de teren mai mare cu 25-80% decat daca ai folosi bobina standard; mai mult teren scanat implica mai multe sanse de a gasi ….ceea ce cautati !

BFO (Beat Frequency Oscillator)

   Acest detector se bazeaza pe o bobina de detectie ce oscileaza sincron cu aceiasi frecventa cu un oscillator de precizie aflat in interiorul detectorului. In momentul in care un obiect metallic se afla in raza de actiune a bobinei de cautare ii schimba acesteia frecventa de cautare, realizand astfel un dezechilibru intre cele doua oscilatoare.

            Avantajele unui detector de metale ce foloseste principiu BFO:

-   Usurinta in realizare (poate fi construit de amatorii de electronica);
-
   Pret de achiziti mic;

            Dezavantajele unui detector de metale ce foloseste principiu BFO:

-   Distanta mica de detectie (max. 25 cm);

  Dintre producatori amintesc doar; Bosch, Hilti, Skil, Black&Decker, s.a.

   Aceasta categorie de aparate nu este recomandata pentru cautatori de comori, este un detector destinat localizarii de obiecte metalice (profilele metalice pt rigips), tevi si fire ascunse in pereti.

 GPR (Ground Penetrating Radar)

        Acest principiu se bazeaza pe transmiterea de impulsuri electomagnetice de ultra inalta frecventa in pamant la care obiectele si solul functie de mineralizare, conductivitate si constante dielectrice reflecta un semnal electromagnetic captat de antena gpr si transmis la un microprocesor care filtreaza semnalul ,prelucreaza datele si cu ajutorul unui soft  reda pe un display imagini grafice 3D despre obiecte si structura solului.

     Adancimea de penetrare este determinata de numarul de senzori electomagnetici ai antenei GPR si de frecventa de lucru. Aceste GPR se pot utiliza pt localizarea de galerii si tunele subterane,cavitati si guri de pesteri, depozite, beciuri, catacombe si buncare subterane, pt anomalii ( discontinuitati) ale solului ,de asemenea sunt utilizate pentru analiza structurii si mineralizarii solului.

 Atentie, multe dintre performantele pretinse de aceste detectoare depasesc legile fizicii, fiind imposibil dpdv fizic de atins ! Nu va grabiti sa achizitionati un asemenea aparat fara a face personal probe edificatoare.

GPL ( Ground Penetrating Locator )

   GPL sunt detectoare care localizeaza obiectele ingropate prin introducerea a  4 electrozi in pamant formand un patrat cu latura de 5-15m (functie de performantele aparatului si de natura solului) si se injecteaza un camp electromagnetic dupa care se citeste rezistenta dintre electrozi. Daca valoarea rezistentei  unui electrod difera fata de ceilalti atunci se restrange perimetrul de cautare spre acel electrod pana la localizarea tintei .Acest tip de detector de metal este  influentat de gradul de mineralizare si de acumularile de oxizi metalici din sol. Este un procedeu  de durata, dar ofera cea mai buna adancime. Nu este un detector de metale destinat a fi folosit in mod curent de cautatori de comori .Este folosit si pt a determina structuri ( buncare, tunele, guri de pestera astupate, catacombe, fundatii, santuri, ziduri,etc) ce nu pot fi localizate prin alte mijloace.

   Ca prima concluzie, exista detectoare speciale pt fiecare obiectiv, tinta, teren, buget si experienta. NU exista un detector care sa le surclaseze pe toate celelalte, indiferent de pretul cerut si de pretentiile producatorului !

    Pt suprafete mari de teren sau obiective de adancime ( spre exemplu pt asanarea unui teren de munitii sau pt localizarea unor conducte ) folosim detectoarele  ce functioneaza pe principiul PI, combinat cu detectoare tip VLF pt o discriminare mai precisa. Pt obiecte pierdute sau ingropate , situate in cladiri, curti, beciuri , parcuri sau alte locatii folosim detectoare multifregventa ( ex. Minelab Explorer) iar daca tinta este situata la o adancime mai mare de  1m , folosim  PI sau un GPL. Noi, ca profesionisti , ne-am permis sa investim bani in mai multe detectoare de metale profesionale, cautand sa avem cele mai bune aparate de detectie existente pt orice obiectiv. Anii de lucru cu ele, experienta atator cautari si detectii  ne permit sa va sfatuim , daca doriti cu adevarat sa aveti rezultate, sa apelati la profesionisti.

    

  
Pentru informatii contactati:

Dl. Cristian Muscalu
General Manager

Mobil: 0726615949

Email:
 deepscan.contact@yahoo.com
Email:
 info@deepscan.ro

 

Prezentare |  Servicii |  Detectoare de metale |  Legislatie |  Contact